Recept

Vi är mycket nöjda med maten och hoppas att det smakade! Här kommer lite recept.

Patén (Ullas recept, farfar Göstas favvo)

500 g djupfryst laxfilé
2 tsk salt
2 ägg
3 dl tjock grädde
2 krm vitpeppar
1 krm kajennpeppar
500 g räkor med skal
Ett dillknippe

Gör så här:

Skala o hacka räkorna. Smöra en avlång form och lägg en bit aluminiumfolie i botten på formen (så att patén lättare kan stjälpas upp)

Sätt ugnen på 175 grader

Skär filéerna i bitar och kör dem i mixer eller matberedare tillsammans med saltet till en slät puré. Tillsätt äggen ett i taget och häll i grädden medan maskinen är i gång. Krydda med nymalen peppar och kajenn.

Häll hälften av färsen i formen. Bred över de hackade räkorna och finklippt dill.  Täck med resten av färsen och släta till ytan. Grädda patén i vattenbad i ca 90 minuter. Låt svalna. Ställ formen svalt, gärna över natten, innan den stjälps upp och skivas. Servera med

Örtsås.

2 dl lättmajonäs
2 dl lättcremefraiche
2 msk finhackad lök
2 msk gräslök
3 msk hackad dill
5 droppar tabasco
örtsalt

Rör först samman majonäsen och cremefraichen. Tillsätt därefter lök, gräslök och dill. Smaka av med tabasco och örtsalt. Låt såsen stå svaltoch mogna  i minst en timme.

Potatisgratäng à la Pelle

Normalt sett så är det potatis, smör, grädde, salt och vitlök som varvas och svängs runt några varv med ost på toppen. Cateringbolaget gjorde en variant då de kokade potatis i gräddmjölk och gratinerade med ost och pulade i en del vitlök de med.

Tjälknöl (8 portioner)

1,5 kilo djupfryst benfri älgstek

  • 1 l vatten
  • 4 msk salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • 1/2 msk torkad rosmarin

Sätt ugnen på 75°C.

Lägg steken otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen i 8-12 tim. Köttemperaturen ska vara 65-70°C.

Saltlag: Koka upp vattnet med salt i en gryta och låt kallna. Tillsätt löken, skuren i tunna klyftor, vitlök och örtkryddor. Lägg ner den varma steken i lagen. Låt ligga svalt 4-5 tim.

Ta upp steken och torka den lätt med hushållspapper. Skär steken i tunna skivor.

Lingonfromagen gjordes på detta recept: http://www.recept.nu/1.9767/nils_emil_ahlin/efterratter_godis/frukt_bar/lingonfromage

Och sen var det bröllopstårtan. Efter att ha provbakat Bröllopstårtan Amore och serverat på jobbet så tyckte jag att botten inte var helt ok. Så det blev samma fyllning men med kladdkakebotten. Fyllningen finns i detta recept: http://www.recept.nu/1.312256/anette_rosvall_och_emma_hamberg/kakor_tartor/brollopstartan_amore

Och kladdkaka brukar jag göra så här:

100 g smör smältes.
3 dl socker blandas med 1 dl kakao och lite salt samt 2 tsk vaniljsocker.
Detta rörs samman med smöret.
2 ägg kläcks i och sedan 2 dl mjöl.
In i 175 grader i ca 25 minuter. När det rör sig om 180 bitar får man multiplicera med..? Vet inte! Vi fick över så himla mycket att det inte går att säga. Tror kanske att 12 tårtor hade räckt.

Leave a comment